Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Barcelona

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat el padró provisional, corresponent a l’exercici 2023, de tots els vehicles que tributen per l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni. Tots els titulars d’un vehicle poden consultar, des de l’1 de maig, les dades del padró a la seu electrònica de l’ATC accedint-hi amb el NIF i la matrícula —per a un vehicle concret— o amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital per visualitzar tots els vehicles dels quals s’és titular i la quota que s’haurà de pagar. Si cal fer alguna modificació, es podran presentar al·legacions fins al 6 de juny.

Aquest impost verd, en línia amb la fiscalitat ambiental que es promou a Europa per lluitar contra el canvi climàtic, grava les emissions de CO2 de turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en l’efecte d’hivernacle i l’escalfament global, i, per tant, per les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones. 

La recaptació es destina íntegrament al Fons climàtic i al Fons del patrimoni natural, i retorna a la ciutadania a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient, fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica, fer front a la vulnerabilitat en àmbits com l’agricultura i les zones litorals, i impulsar la recerca i la innovació amb ajuts a universitats, ens locals i empreses per mitigar el canvi climàtic. 

Qui l’ha de pagar, qui n’està exempt i bonificacions

Han de pagar l’impost les persones físiques i jurídiques que durant l’any 2023 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d’un vehicle —turisme, furgoneta o motocicleta—. També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que, durant el 2023, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d’algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Estan exempts de pagament els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de nou persones —incloent-hi el conductor— i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l’impost els titulars dels vehicles que no superin els sis euros de quota a ingressar.

Cal destacar que, si es domicilia el pagament de l’impost abans del 15.07.2024, s’obté una bonificació del 2%. Es pot fer fàcilment des de la consulta del padró a la seu electrònica de l’ATC.

Dates, canals de pagament i d’atenció 

L’1 de setembre del 2024 es publicarà el padró definitiu de vehicles que tributen per l’impost. Les dates de pagament són les següents:

  • Vehicles amb pagament domiciliat: càrrec en compte el 20.11.2024. 
  • Vehicles amb pagament no domiciliat: si ja van tributar l’any anterior, podran efectuar el pagament des de l’1.09.2024 al 20.11.2024.

Pel que fa als vehicles de nova tributació, la data límit de pagament s’indicarà a la notificació que rebrà el titular. Si no s’ha domiciliat el pagament, es pot pagar a través de la consulta del padró definitiu a la seu electrònica de l’ATC.

S’enviarà una carta informativa, juntament amb la carta de pagament, per facilitar l’abonament de l’impost també pels canals següents: telèfon 012, amb pagament automatitzat; telèfon de L’ATC us truca (93 551 51 51); app mòbil de l’ATC; entitats financeres col·laboradores, oficines de Correus, i oficines i delegacions de l’ATC, amb cita prèvia recomanada. També es pot utilitzar el codi QR que s’inclou en la carta de pagament.

L’Agència Tributària de Catalunya posa a disposició de la ciutadania els canals d’atenció següents:

  • Seu electrònica de l'ATC: tota la informació sobre l’impost, tràmits relacionats —consulta de dades, domiciliació, pagament i al·legacions— i assistent virtual.
  • Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  • L’ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d’assistència en la tramitació.
  • Oficines de l’ATC. Es recomana demanar cita previa.
Etiquetas
stats